Hiszpańska Paella

Paella jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, pochodzące z Walencji. Poniżej podaję przepis, także testujcie i czekam na opinie 🙂

A może macie jakieś inne przepisy na to danie? Podzielcie się 😀 ja osobiście nigdy nie próbowałam, ale jestem ciekawa Waszych wrażeń, może sama się skuszę…  💡  😎

Składniki potrzebne do „stworzenia” paelli:

  • 1 kurczak (mały, podzielony na kawałki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 lub 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g krewetek
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
  • 250 g świeżych małż morza północnego
  • 250 g pełnoziarnistego ryżu
  • 1/2 bulionu z kury
  • 100 g czarnych oliwek
  • 300 g ugotowanych krabów
  • sok z 1 cytryny
  • kilka listków szałwii
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • szafran
  • sól, pieprz, sproszkowana papryka

Sposób przygotowania krok po kroku 🙂

  • Mięso umyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i zostawić na 2 – 3 godziny.
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
  • Rozgrzać masło i krótko smażyć mięso po obu stronach. Następnie wyjąć i pozostawić do osuszenia.
  • Na pozostałym tłuszczu usmażyć krewetki, następnie wyjąć.
  • Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody i oderwać tłuszcz z dna patelni. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę.
  • Małże umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle (otwarte muszle się nie nadają).
  • Ryż wsypać do „paellery” czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę (można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu).
  • Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia.
  • Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku.
  • Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Udekorować ćwiartkami cytryny.

Podobno paellę powinno się spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana, także……                                                                             

  Smacznego ! 🙂 🙂 🙂

      (oryginalny przepis znajduje się tutaj)

 

 

I tradycyjnie coś z innej beczki: połączenia promowe na Baleary (Ibiza, Majorka) – zapraszamy  😳 

 

2 Komentarze

Komentowanie jest wyłączone.