
Paella jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, pochodzące z Walencji. Poniżej podaję przepis, także testujcie i czekam na opinie 🙂
A może macie jakieś inne przepisy na to danie? Podzielcie się 😀 ja osobiście nigdy nie próbowałam, ale jestem ciekawa Waszych wrażeń, może sama się skuszę… 💡 😎
Składniki potrzebne do „stworzenia” paelli:
- 1 kurczak (mały, podzielony na kawałki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 lub 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 50 g krewetek
- 1 strąk papryki czerwonej
- 250 g pomidorów
- 3 łyżki masła
- 250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
- 250 g świeżych małż morza północnego
- 250 g pełnoziarnistego ryżu
- 1/2 bulionu z kury
- 100 g czarnych oliwek
- 300 g ugotowanych krabów
- sok z 1 cytryny
- kilka listków szałwii
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- szafran
- sól, pieprz, sproszkowana papryka
Sposób przygotowania krok po kroku 🙂
- Mięso umyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i zostawić na 2 – 3 godziny.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
- Rozgrzać masło i krótko smażyć mięso po obu stronach. Następnie wyjąć i pozostawić do osuszenia.
- Na pozostałym tłuszczu usmażyć krewetki, następnie wyjąć.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody i oderwać tłuszcz z dna patelni. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę.
- Małże umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle (otwarte muszle się nie nadają).
- Ryż wsypać do „paellery” czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę (można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu).
- Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia.
- Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku.
- Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Udekorować ćwiartkami cytryny.
Podobno paellę powinno się spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana, także……
Smacznego ! 🙂 🙂 🙂
(oryginalny przepis znajduje się tutaj)
I tradycyjnie coś z innej beczki: połączenia promowe na Baleary (Ibiza, Majorka) – zapraszamy 😳
Przepis wypróbowany, wyszło przepysznie
Bardzo się cieszę 🙂 już niedługo kolejne przepisy 😉 pozdrawiam